Lezing: ‘mijn diensttijd in Nieuw-Guinea’

Lezing: ‘mijn diensttijd in Nieuw-Guinea’ - Dit is Nederweert

Op zondag 29 november vertelt Jan Vossen uit Ospel in Buitencentrum De Pelen over zijn diensttijd in Nieuw Guinea.  Er zijn twee lezingen; om 13.30 en 15.00 uur in de activiteitenruimte van het Buitencentrum. Entree is een vrijwillige bijdrage. Reserveren is niet mogelijk en vol is vol. Het Buitencentrum van Staatsbosbeheer ligt aan de Moostdijk 15 te Ospel.

 

Jan Vossen werd geboren in 1941. Midden in de oorlog, al zal hij die tijd niet heel bewust hebben meegemaakt. Een redelijk rustige jeugd dus, maar dat veranderde toen hij op zijn twintigste in militaire dienst moest. Begin 1961 kwam hij op in Venlo en via de kazerne in Maastricht werd hij gelegerd in Oirschot. Daar kreeg hij te horen dat hij ingezet zou worden in Nieuw-Guinea. Met het vliegtuig vertrok hij naar Curaçao waar hij een tropenopleiding kreeg. Na deze opleiding ging hij met de Zuiderkruis (troepenschip) via het Panamakanaal en Hawaii naar Nieuw-Guinea waar hij begin 1962 in Hollandia aankwam.

 

Jan werd gelegerd op het eiland Biak in de Vinkenbaai. Zijn bataljon kreeg de opdracht om de Schouteneilanden te bewaken. Daar kreeg hij te maken met infiltranten (via vliegtuigen gedropt) van het Indonesisch leger. Op patrouilles werden deze vaak krijgsgevangen gemaakt. In de loop van 1962 werd het duidelijk dat Nederland voor zijn Nieuw-Guineabeleid in de wereld geen steun kreeg. Indonesië maakte zich toen met een groot leger op om Nieuw-Guinea te veroveren. Op 17 augustus 1962 koos Nederland eieren voor zijn geld en droeg Nieuw-Guinea over aan Indonesië. In december van dat jaar is Jan toen per schip, de Waterman, via het Suezkanaal teruggekeerd in Nederland. Toen hij weer thuis kwam had hij er 57.000 km zeereis opzitten.

 

Deze ervaring heeft diepe indruk gemaakt op Jan en hij kan er boeiend over vertellen. Tijdens de lezing in Buitencentrum De Pelen laat hij enkele DVD’s en persoonlijke foto’s zien, dit beeldmateriaal toelichten en vooral ingaan op zijn persoonlijke ervaringen.

 

Buitencentrum De Pelen

Voor of na afloop van de lezing kunt u nog een wandeling maken in het Nationaal Park De Groote Peel. Vanaf het Buitencentrum van Staatsbosbeheer starten drie wandelroutes, van 2, 3 en 6 kilometer. Maar er zijn ook langere wandelingen mogelijk. Bij de balie van De Pelen is een wandelkaart verkrijgbaar van het hele gebied en krijgt u tips voor een mooie wandeling. In de winkel van het Buitencentrum zijn, naast souvenirs en streekproducten, ook boeken en kaarten over de historie van de Peel te koop. Bij het inpandige restaurant kunt u terecht voor een hapje en een drankje. Voor meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl/depelen of telefonisch: 0495 – 641 497.

Foto: Jan Vossen | Ospel