De indianen strijken neer in De Groote Peel

De indianen strijken neer in De Groote Peel - Dit is Nederweert

Op zaterdag 5 september is er een indianen- en trapperskampement in Nationaal Park De Groote Peel. Een internationaal gezelschap uit Nederland, België en Duitsland zal dat weekend hun tenten en tipi’s opslaan rondom de Peelboerderij bij Buitencentrum De Pelen. Geïnteresseerden kunnen een kijkje komen nemen om te zien hoe deze ‘wilden’ leven. Entree is gratis, maar voor de kinderactiviteiten wordt een kleine vergoeding gevraagd. Het Buitencentrum van Staatsbosbeheer ligt aan de Moostdijk 15 te Ospeldijk.

 

Leven zoals de indianen, met en in de natuur

Het is de tweede keer dat dit kampement plaatsvindt in de Groote Peel. Vorig jaar waren de indianen en trappers ook al te gast en dat beviel zo goed dat ze dit jaar zelfs met nog meer deelnemers komen. Het kampement wordt georganiseerd door Jet en Ron Leidelmeijer uit Huizen. Dit echtpaar heeft een bijzondere hobby; leven op de manier zoals de Blackfoot indianen in de 19de eeuw. Hun eerste ervaring met het ‘echte’ indianenleven hadden ze elf jaar geleden toen ze op uitnodiging van een vriend te gast waren in een kampement in België. Ze waren meteen verkocht en sindsdien gaan ze regelmatig op kamp. Wat hun aantrekt is het primitieve leven en de eenvoud. Alleen gebruiken wat je nodig hebt en vooral genieten van de natuur. Alle kleding, accessoires en materialen worden zelf met de hand gemaakt.

 

Inmiddels is hun hobby een deel van hun leven geworden. Er gaat geen dag voorbij zonder dat ze bezig zijn met het lezen van boeken of internet afsnuffelen op zoek naar informatie over het leven van de First Nation, zoals de Indianen in 2014 worden genoemd. Ron en Jet hebben zelf gekozen voor de Blackfoot indianen die hun leefgebied hebben in Canada, vlak boven de Amerikaanse grens.

 

De ‘bewoners’ van het kampement spelen geen toneelspel maar proberen te leven zoals de indianen in de periode tussen 1860-1890. Bezoekers van het kampement zien de ‘indianen’ tijdens hun dagelijkse bezigheden. Een groot deel van de dag zijn ze bezig met het bereiden van eten en met het maken van materialen. Er zijn ook handgemaakte spullen te koop. Zo is er een handelaar in leder en een zilversmid die armbandjes van leder met namen kan maken. Verder is er een verhalerverteller, wordt er gedrumd en native flutes bespeeld. Kinderen kunnen zich laten schminken, knutselen en meedoen met een speurtocht.

 

Buitencentrum De Pelen

Het kampement ligt op 100 meter lopen vanaf Buitencentrum De Pelen, het bezoekerscentrum van Nationaal Park De Groote Peel. Voor of na je bezoek aan het indianenkamp kun je  een heerlijke wandeling maken in dit prachtige natuurgebied. Er zijn drie uitgezette wandelroutes waarvan er één volledig rolstoeltoegankelijk is. In het Buitencentrum vind je een informatiebalie, een winkel met mooie souvenirs en natuurspullen en een horecagelegenheid met groot buitenterras. Het Buitencentrum is elke dag geopend van 10.00 tot 18.00 uur. Voor meer informatie: www.staatsbosbeheer.nl/depelen